Hyra ut i andra hand

Hyra ut i andra hand

Funderar du på att hyra ut i andra hand? Vill du hyra ut din hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand? Om du skall studera  eller har fått ett tillfälligt jobberbjudande på annan ort så kan det vara ett bra alternativ att hyra ut din bostad i andra hand istället för att säga upp din hyreslägenhet eller sälja din bostadsrättslägenhet.

Men får man hyra ut i andra hand?

Reglerna för uthyrning i andra hand finns i hyreslagen (vad gäller hyresrätter) och i bostadsrättslagen (vad gäller bostadsrätter). Det första du behöver för en lagenlig andrahandsuthyrning är att din hyresvärd/bostadsrättsförening ger sitt tillstånd för detta. Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd kan detta resultera i att både du och din hyresgäst bli vräkta.

Det är viktigt att du vet att det är du som uthyrare som har det yttersta ansvaret för lägenheten. Du ansvarar för att att hyran eller månadsavgiften blir betald i tid, och missköter sig din hyresgäst så är det du som får ta konsekvenserna. Som uthyrare är du också ansvarig gentemot fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för de eventuella skador som din andrahandshyresgäst åsamkar.

Av denna anledning bör du noga kontrollera den tilltänkta hyresgästen innan du bestämmer dig för att hyra ut i andra hand. Be om referenser från tidigare hyresvärdar, kontrollera om det finns betalningsanmärkningar och dylikt. Framförallt så bör du givetvis skriva ett andrahandskontrakt varigenom ni manifesterar er överenskommelse om andrahandsuthyrning samt detaljerna kring denna.

Juridiska Dokument finns alla dokument ni behöver när ni skall hyra ut i andra hand. Alla dokument är upprättade av jurister och finns färdiga för direkt nedladdning till din dator.

På följande länkar hittar du alla dokument samlade när du vill: